maandag 7 juli 2008

KNMI voorspelt extreem hoge temperaturen aan het eind van de eeuw

De kans is groot dat Nederland aan het eind van deze eeuw, tussen 2090 en 2100, dagen meemaakt waarop de temperatuur tot ruim boven de 40 graden stijgt. Dat heeft het KNMI in De Bilt maandag gemeld.

Dit betekent dat er dagen kunnen zijn waarop het ongeveer acht graden warmer kan worden dan de records van nu, en dus de 45 graden kunnen bereiken.

In andere delen van de wereld, zoals in het Midden-Oosten, Noordoost India en grote delen van Australiƫ zijn in de laatste tien jaar van deze eeuw volgens de weerprofeten en hun computers temperaturen mogelijk van meer dan 50 graden. Dat is ongeveer zes graden meer dan nu.

De voorspellingen zijn gedaan aan de hand van computerberekeningen. Deze laten echter wel zien dat de hoogste temperaturen in een opwarmende wereld sneller stijgen dan het gemiddelde.

Volgens de De Bilt zal deze temperatuurstijging zich voordoen wanneer de uitstoot van CO2 gewoon doorgaat.

Navraag leerde de redactie dat als de temperaturen in het land werkelijk zo hoog worden, dat ook geldt voor onze wijk, hoewel het langs de kust iets koeler kan zijn dan in het binnenland.

In het zuiden van Frankrijk en het midden van de Verenigde Staten kunnen de absolute maxima van de temperatuur wel tien graden hoger komen te liggen dan op dit moment.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het Centrum voor Klimaatonderzoek (CKO), een samenwerking tussen het RIVM, KNMI en IMAU van de Universiteit Utrecht.

Geen opmerkingen: